Особенности выдачи "согласий" (рабочих разрешений). Интервью с Miha Šepec.

Изображение пользователя Administrator.

Z dne 01.09.2015 zakonodaja Slovenije glede zaposlitve tujcev bila spremenjena in kljub temu, da Zavod za zaposlovanje tujcev v začetku leta prirejal predavanja glede sprememb in podrobno odgovarjal na vprašanja, med tem časom se je pojavilo veliko dodatnih vprašanj glede novega Zakona.

Ravno to je bil razlog za srečanje predsednika društva RUSLO Evgenija Meleščenko z Višjim področnim svetovalcem na Oddelku za tujce Zavoda RS za zaposlovanje gospodom Miha Šepec, ki je bilo dne 23.11.2016.

 

 

Pozdravljeni, gospod Šepec,
najprej bi se Vam rad zahvalil za priložnost in vaš čas, vem, da ste zelo zaseden in za naši sonarodnjaki zelo pomembno, da ste v svojem kar napetem urniki našli možnost za srečanje in dodatna pojasnila!

Sedaj bi rad kar začel z vprašanji, s katerimi zelo pogosto se srečujejo naši sonarodnjaki, ki imajo podjetja v Sloveniji oz. so tukaj zaposleni ali samozaposleni.

О ИНВЕСТИЦИЯХ

Ruslo:
V Zakonu piše, da za pridobitev prvega ED* za poslovodno osebo je potrebno v podjetje vnesti investicije ali izkazati aktivno poslovanje. To velja samo za nova podjetja ali tudi za obstoječa več kot 6 mes. v primeru spremembe lastništva?

g. Šepec:
     -    Skladno z določili Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev /Ur.l.RS, št.47/2015, v nadaljevanju ZZSDT/, se investicija upošteva le pri podjetjih, ki so ob času vloge registrirana manj kot 6 mesecev.
     -    Iz gornjega pojasnila sledi, da samo dejstvo spremembe lastništva nima bistvenega pomena na odločanje o vlogi, saj se upošteva le datum registracije podjetja.

Zakaj ni možno investirati v delnice državnih podjetij? Kdo bi lahko podal tak predlog?  Kakšne so pogoje za namembnost investicij?

     - ZRSZ mora v postopku izdaje soglasij oziroma delovnih dovoljenj upoštevati temeljna načela ZUP-a:
Načelo materialne resnice:
     -ugotoviti resnično dejansko stanje in v ta namen ugotoviti vsa dejstva, ki so pomembna za zakonito in pravilno odločbo.
Načelo proste presoje dokazov;
uradna oseba pooblaščena za vodenje postopka presodi sama, na podlagi presoje vsakega, katera dejstva je šteti za dokazana.
Načelo samostojnosti pri odločanju;
     -Organ vodi upravni postopek in odloča v upravnih zadevah samostojno v okviru in na podlagi zakonov, podzakonskih predpisov, predpisov samoupravnih lokalnih skupnosti in splošnih aktov, izdanih za izvrševanje javnih pooblastil.
     -Uradna oseba samostojno opravlja dejanja v upravnem postopku in v tem okviru ugotavlja dejstva in okoliščine ter na podlagi ugotovljenih dejstev in okoliščin uporablja predpise oziroma splošne akte, izdane za izvrševanje javnih pooblastil.

Iz omenjenih pojasnil je razvidno, da ni možno dati enostavnega in enoznačnega odgovora, kaj se smatra kot investicija v dejavnost, v kateri bo tujec opravljal delo, saj je odločitev odvisna od konkretnega primera in tudi utemeljitve, da je investicija namenjena za dejavnost, ki jo bo opravljal tujec.

Torej odloča svetovalka?

     - Ja.

Omenjena investicija izhaja od podjetja ali od lastnika oz direktorja?

     - Investicija mora biti formalnopravno izvedena s strani podjetja.

 

ТРУДОУСТРОЙСТВО ЧЛЕНОВ СЕМЬИ

Sedaj bi zastavil vprašane, ki se veže na zaposlitev družinskega člana tujca, ki že ima dovoljenje za bivanje na podlagi združitve družine. V katerih primerih je ta možna brez KTD**?

     -    Zaposlovanje in delo tujcev, ki imajo izdano dovoljenje za prebivanje na podlagi združitve družine je urejeno v 3. poglavju ZZSDT /členi 32 do 34/. Zaposlitev družinskega člana tujca, ki ima dovoljenje za prebivanje, ki ni izdano zaradi zaposlitve ali dela /združitev družine, študij/, je možna pod pogojem, da Zavod za zaposlovanje ugotovi, da za ponujeno delovno mesto ni ustreznih kandidatov v evidenci Zavoda /kontrola trga dela/ in na tej podlagi izda Informativni list, kjer so vpisani osnovni podatki o delodajalcu in delovnem mestu, kjer se bo tujec zaposlil.
     -    Kontrola trga dela pa se za take tujce ne izvaja v primeru samozaposlitve po enoletnem prebivanju v RS ali dela preko pogodb civilnega prava.

To velja samo za polni delovni čas?

     -    Ne, tovrstne zaposlitve so možne tudi za krajši delovni čas.

Predvidevam, da zaposlitev je možna samo v času veljavnosti kartice bivanja?

     -    Da, zaposlitev je vezana na veljavnost dovoljenja za prebivanje oziroma potrdila o vloženi vlogi za podaljšanje le tega.

 

ПОЛУЧЕНИЕ ВНЖ НА ОСНОВАНИИ ДИПЛОМА О В/О

Med našimi sonarodnjaki se pojavlja veliko vprašanj glede pridobitve soglasja za zaposlitev tujca z najmanj visoko izobrazbo (ni modra karta). Lahko bolj podrobno razložite pogoje in posebnosti? Ali je potrebna kontrola trga dela? In katere so pogoje za priznavanje unikatnosti kandidata?

     - Bistvena razlika pri zaposlovanju tujcev z visoko izobrazbo je v tem, da za izdajo soglasja ni potrebno izpolnjevati pogoja aktivnega poslovanja  /da je pri delodajalcu najmanj šest mesecev pred vložitvijo vloge že zaposlena in vključena v obvezna socialna zavarovanja najmanj ena oseba, zaposlena za poln delovni čas ali, da je je imel delodajalec v vsakem od zadnjih šestih mesecev pred vložitvijo vloge prilive iz naslova opravljanja dejavnosti najmanj v višini 10.000 eurov/ oziroma investicije v primeru novih podjetij.
Potrebno pa je omeniti, da omenjena izjema ne velja, če gre za zaposlitev zastopnika.

Torej, če ne gre za zastopnika tujec potrebuje KTD**??

     - Ja, podjetje mora pridobiti mnenje Zavoda za zaposlitev, da v evidenci Zavoda ni ustreznih kandidatov.

 

ТРУДОВАЯ ДЕЯТЕЛЬНОСТЬ В ПЕРИОД ПРОДЛЕНИЯ

Kaj se bo zgodilo v primeru, če reševanje vloge na UE se zavleče za dlje časa? Na primer, delovno dovoljenje ali soglasje poteklo 1.1., novo ED* pa je vročeno 1.3.?

     -    Delavec med čakanjem na odločitev dela po prejšnjemu dovoljenju.

 

ТРУДОУСТРОЙСТВО ИНОСТРАНЦА - ЧЛЕНА СЕМЬИ ГРАЖДАНИНА СЛОВЕНИИ

V primeru, da je tujec - družinski član slovenskega državljana ali se lahko zaposli brez soglasja? Brez KTD**? Lahko za zmanjšani obseg ur?  Ali lahko to zaposlitev za nedoločen čas?

     - Tujec, ki je družinski član slovenskega državljana in ima na tej podlagi izdano dovoljenje za prebivanje ima pravico do prostega dostopa na trg dela pomeni, da se lahko  v Republiki Sloveniji zaposli, samozaposli ali opravlja delo brez soglasja k enotnemu dovoljenju ali modri karti EU ali brez dovoljenja za sezonsko delo.
Zaposlitev je v teh primerih možna tudi za krajši delovni čas.
Za vse ostale tujce - pogodbe o zaposlitvi se tudi za tujce načeloma lahko sklepajo za nedoločen čas, vendar pa že Zakon o delovnih razmerjih določa, da pogodba o zaposlitvi, ki jo sklene tujec, preneha veljati po samem zakonu z dnem prenehanja veljavnosti delovnega dovoljenja.

 

ВАЖНА ЛИ УСПЕШНАЯ ДЕЯТЕЛЬНОСТЬ ФИРМЫ ДЛЯ ПРОДЛЕНИЯ СОГЛАСИЯ (рабочего разрешения)?

Kako pomembno pozitivno poslovanje podjetja za nadaljnje delovanje in pridobivanje podaljšanja dovoljenja za bivanje oz. stalnega bivanja za lastnika družbe, direktorja družbe in združitev družine ?

     - Po novem zakonu je pogoj za izdajo soglasja za zaposlitev ali za zastopnika, aktivno poslovanje in poravnane davčne obveznosti delodajalca, ki zaposluje tujca in ne več pozitivno poslovanje /kot je bilo po ZZDT-1/.
Potrebno je opozoriti na razliko pri podaljševanju ED* v primeru rednih zaposlitev oziroma pri zaposlovanju zastopnikov. V primeru podaljševanja soglasja v primeru rednih zaposlitev se preverja le predhodna zaposlitev in poravnava davčnih obveznosti, pri podaljševanju ED* za zastopnika pa se preverjajo enaki pogoji kot pri prvem soglasju, se pravi tudi aktivno poslovanje.

 

НУЖНО ЛИ ВЕРНУТЬ КАРТОЧКУ ВНЖ, ЧТОБЫ ПРЕРВАТЬ ТРУДОУСТРОЙСТВО?

Ali je nujno vračilo kartice dovoljenja za bivanja za izpeljavo postopka prekinitve zaposlitve tujca?

     - NE, prekinitev zaposlitve in odjava iz zavarovanja pri ZZZS se po novi zakonodaji opravlja na enak način kot pri prenehanju zaposlitve domačih delavcev. Na podlagi odločitve o prenehanju delovnega razmerja delodajalec opravi odjavo iz zavarovanja pri ZZZS. Podatek o odjavi ZZZS posreduje Zavodu RS za zaposlovanje, ki o tem obvesti delavca. Če v nadaljnjih 15-ih dneh ne pride do ponovne prijave delavca v zavarovanje, Zavod izda umik soglasja in o tem obvesti upravno enoto, ki tujcu razveljavi enotno dovoljenje.

V primeru, da podjetje starejše od 6 mesecev, ali lahko uveljavi investicijo 50.000 € za pridobitev soglasja za direktorja - tujca?

     - NE, investicija se upošteva le pri podjetjih, ki obstajajo manj kot 6 mesecev.

 

ТРУДОУСТРОЙСТВО ИНОСТРАНЦЕВ - СТУДЕНТОВ, ПОЛУЧИВШИХ СЛОВЕНСКИЙ ДИПЛОМ О В/О

Če tujec končal visoko izobrazbo v Republiki Sloveniji in ima veljavno dovoljenje za prebivanje, kako je z njegovo zaposlitvijo? Potrebuje KTD**?

     - Ja, razen v primeru, če zaprosi za enotno dovoljenje zaradi zaposlitve na podlagi soglasja za zaposlitev, samozaposlitev ali delo.

 

НАШИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Lahko podamo Zavodu kratek predlog? Predlagamo namreč, da piše na soglasju za tri letno obdobje (bivše osebno dovoljenje): velja tri leta od datuma izdaje kartice, ne pa od izdaje soglasja.

     -    Pripomba je utemeljena in se v praksi tudi že izvaja; na soglasjih za zaposlitev, samozaposlitev ali delo sedaj piše, da velja za  vsa ED* izdana v obdobju treh let od izdaje prvega enotnega dovoljenja izdanega na podlagi tega soglasja.

Glede na to, da datum izdaje soglasja vedno prej, kakor vročitev ED* ali je možno, da bi ta tri leta se štelo od datuma vročitve ED* na Upravni Enoti?

     -    To možnost bomo preučili skupaj s pristojnim Ministrstvom.

 

Zahvaljujem se vam za vaš čas in odgovore!

* ED- enotno dovoljenje za prebivanje in delo.
** KTD – kontrola trga dela.